fbpx

Zdrav imuni sistem

Snažan imuni sistem je izuzetno važan, posebno u današnje vreme. Herbalife Nutrition ima neverovatne proizvode koji pružaju podršku organizmu, dajući mu uravnoteženu ishranu, vitamine i minerale. Kako bi naši Članovi imali što više informacija i materijala o imunom sistemu, pripremili smo nekoliko materijala koje želimo da podelimo s vama.

1. Koji najbolji Herbalife Nutrition proizvodi pomažu u poboljšanju našeg imunog sistema?

F2, F1, RoseGuard, Protein Drink Mix i Ovas jabuka vlakna.

2. Na koji način možemo da objasnimo svojim konzumentima da pojedini naši proizvodi obezbeđuju dva ili tri puta više preporučenog unosa određenih vitamina i minerala?

Preporučeni unos predstavlja prosečnu vrednost koju je Ministarstvo zdravlja odredilo i zasniva se na unosu mikronutrijenata ishranom (vitamini i minerali). Vrednosti pojedinih nutrijenata u našem organizmu se mogu izmeriti. To su oni nutrijenti koji su dodati u količini optimalnoj za naš organizam. 100% preporučenog unosa određenog nutrijenta predstavlja minimalnu količinu koja je potrebna našem organizmu za funkcionisanje. Ponekad je optimalna vrednost veća od preporučenog unosa. U drugim situacijama, kada količina ne može da se izmeri, mi uzmamo u obzir samo preporučeni unos. Međutim, u slučajevima kada su vitamini i minerali dodati u količinama koje prelaze preporučeni unos, mi nikada ne prelazimo vrednosti koje su stručnjaci odredili kao maksimalan dozvoljen unos.

3. Pojedini moji konzumenti kažu da naši proizvodi ne sadrže vitamin C u dovoljnim količinama. Da li je ovo tačno?

U proseku nam je potrebno 200-250 mg vitamina C kako bismo imali efikasnu količinu u organizmu. Udvostručavanje te vrednosti obezbeđuje malo poboljšanje (oko 3-4%). Količina koju imaju 2 tablete Formule 2 i 1 porcija Formule 1 je ono što nazivamo optimalnim. Ova vrednost se takođe može postići konzumiranjem npr. Roseguardi 1 porcijom F1+1 tabletom F2. Aktuelne priče o upotrebi visokih doza vitamina C kod pacijenata zaraženih virusom COVID-19 se odnose uglavnom na one u kritičnom stanju ili one koji imaju specifične nutritivne potrebe. Međutim, čak i u ovim slučajevima, efikasnost visokih doza vitamina C ostaje kontroverzna1.

4. Da li prekomerna telesna masa utiče na imuni sistem?

Ponekad je prekomerna telesna masa posledica nezdrave ishrane koja je nutritivno siromašna ali bogata kalorijama. Poznato je da su ljudi sa prekomernom telesnom masom skloniji infekcijama, uključujući grip, kao i da su pod velikim rizikom od razvijanja srčanih komplikacija nastalih usled infekcije 2.

5. Na koji način mogu da pomognem konzumentima kada čitaju članke kao ovaj: “Uzimanje dodataka ishrani ne pomaže u borbi protiv virusa. Nije potrebno da uzimate dodatke ishrani.”

Naši proizvodi nisu lekovi i ne obezbeđuju anti-virusnu zaštitu. Važno je nadomestiti siromašnu ishranu koja u dugoročnom smislu može da naruši način na koji se imuni sistem suočava sa unutrašnjim i spoljašnjim izazovima. Uzimanje dodataka ishrani je jedan od načina da se osigura da se nadomeste nedostaci takve ishrane.

6. Na koji način stres utiče na naš imuni sistem?

Stres narušava naš imuni sistem. Dokazano je da aktivnosti za redukciju stresa podržavaju pravilno funkcionisanje imunog sistema3. Probajte da se oslobodite stresa redovnim vežbanjem, zdravom ishranom, adekvatnom količinom sna i odmora, kao i praktikovanjem vežbi za povećanje svesnosti putem metode kao što je meditacija.

7. Možemo li da tvrdimo da naši proizvodi pomažu u borbi protiv virusa korona?

Ne, ne možemo i to ne bi trebalo da očekujemo. Naši proizvodi pomažu da organizmu obezbedimo nutrijente koji su mu potrebni u cilju nadoknade onog što mu nedostaje u ishrani, kao i da se
unapredi ishrana siromašna nutrijentima. Herbalife proizvodi su klasifikovani kao ‘hrana’ ili ‘dodaci ishrani’ u skladu sa zakonom, ovakvi proizvodi nisu namenjeni za lečenje ili prevenciju bolesti.

8. Da li nedostatak sna/odmora utiče na imuni sistem?

Da. Adekvatna dužina i kvalitet sna su važni za pravilno funkcionisanje imunog sistema. San smanjuje rizik od dobijanja infekcije i pomaže u oporavljanju od bolesti. Pospanost kada ste bolesni je jedan od mehanizama koji našem organizmu pomaže da se suoči sa napadačima. San takođe podržava imunološku memoriju, pomažući našem odbrambenom sistemu da se suoči s budućim izazovima4.

9. Da li intenzivno vežbanje utiče na imuni sistem?

Da. Vežbanje umerenog do jakog intenziteta jača imuni sistem. Međutim, preterano vežbanje može da ga naruši. Preteranim vežbanjem se povećava nivo kortizola koji je poznat kao hormon stresa. Druge okolnosti u vezi sa preteranim vežbanjem se odnose na npr. pripremu za takmičenje koja može da doprinese do povećanja sklonosti ka infekcijama, kao i stresa i poremećenog sna5.

10. Koji nutrijenti podržavaju imuni sistem pored vitamina i minerala?

Poznato je da rastvorljiva vlakna utiču na crevnu mikrofloru i stvaraju bolji ekosistem u crevima6. Proteini su potrebni za izgradnju strukture, a fitonutrijenti blagotvorno deluju na imuni sistem7.

Literatura:
1 Fowler et. al. (2019) JAMA 322(13):1261-1270. 2 Alwarawrah et al (2018). Front Immunol, 9, 1055.
3 Schakel et al (2019) Psychother Psychosom, 88(5):274-286. 4 Besedovsky et al (2019) Physiol Rev, 99(3):1325–1380 5 Simpson et al (2020) Exerc Immunol Rev, 26:8-22.
6 Makki, et al (2018) Cell Host Microbe, 23(6), 2
7 Wu et al (2019) Front Immunol, 9, 3160.
Original tekst: Herbalife Serbia 24.04.2020.
Vaša korpa
There are no products in the cart!
Nastavite kupovinu
0